Biennalisierung politischer Kunst / Biennalisation of political Art

Date(s) - 20.07.2012

POT

Category(ies)

Pablo Hermann, Diaz Juan Pablo, Andrius Savickas (okk, Berlin)

“Biennalisierung politischer Kunst / Biennalisation of political Art”

Präsentation, Vortrag + Diskussion / Presentation, Talk + Discussion (dt./en.)

Fr., 20.07.2012 20:00
POT
Kurt-Schumacher-Str. 27

Die Situation der globalisierten Gesellschaft ist eine widersprüchliche. Einerseits werden Städte und ihre Institutionen zu “Inkubatoren” <Brütern> ausgebaut und Start-Ups werden hofiert bzw. hofieren sich gegenseitig, andererseits versucht eine kritische Kunst sich als Kunst zu etablieren. Wie geht das zusammen und wie nutzt die herrschende Klasse, wie nutzen die Kasten und Kartelle das ästhetische ‘Machen’ mit allen gegenläufigen Formen der Selbstausbeutung und der Subventionierung? Wie funktioniert ‘die’ oder ‘eine’ Biennalisierung politischer Kunst und warum sind ausgerechnet Universitäre an der Kritik des Spektakels interessiert?

The Global Societies’s situation is contradictory. On the one side cities and their institutions are extended to create “Incubators” and Start-ups are payed court to respectively pay court to each other. On the other side critical art tries to establish itself as art. How can that be reconciled and how does the ruling class, how do castes and cartels use this aesthetical doing with all its opposed forms of self-exploitation and the subsidisation? How does ‘the’ or ‘a’ Biennalisation of political Art work and why are universitarians are interested in the critique of the spectacle?

The Organ Kritischer Kunst (OKK) Team has researched the new waves of the Art Establishment in the “probably most creative city in the world (at least in the continental part of Europe)” as manifested by the Berlin Biennale 7 (BB7; 27.04-01.07). OKK hosted the event entitled “2012 IS THE SEASON FOR TREASON” parallel to the BB7 (27.04-13.05) in order to expose the outcomes of their research into the Biennale, but also to provide the space for discussion about the crypto-fascist ideology and tactics in the broader social context.

On Friday 20th July, OKK presentation “Biennialization of political art” at the POT will draw on their “2012 IS THE SEASON FOR TREASON” and specify its relationship to the dOCUMENTA (13), which is currently occupying the city of Kassel.

The presentation/discussion starts at 20:00.

This will be followed by a screening of “2012 IS THE SEASON FOR TREASON” video material and music.

2012 IS THE SEASON FOR TREASON

okk

Plus + – Minus
Das ästhetische Mehr oder Weniger von Produktionsweisen in Ökonomien der Krise

Eine Veranstaltungsreihe des top e.V., Berlin/Kassel in Kooperation mit der Rosa Luxemburg Stiftung Hessen.
Wir fragen nach den aktuellen und historischen Zusammenhängen von Erkenntnismöglichkeiten und demokratischer Debatte sozio-ästhetischer Art – mitten im “Auge des Hurrikans” neo-imperialistischer Politik – und welche Praxen vor uns liegen.

top e.V. Rosa Luxemburg Stiftung Hessen